Saturday, November 06, 2010

Pais Ikan : Otak-otak versi Sabah

Pagi tadi, my SIL buat majlis bergunting buat cucu pertamanya, Adam Iman. (DOB : 20 September 2010)
Tema masakan kali ini adalah makanan kampung. Yang paling menarik adalah Pais Ikan. Sungguh sedap! (kalau boleh mau dijilat itu daun pisang, hehehe). Ramai yang suka sebab sudah lama tidak menyantap lauk sebegitu.

Di sini, Misako ingin berkongsi cara-cara memasaknya. Untuk rujukan Misako dan rakan-rakan.

Pais Ikan

Bahan-bahan

Ikan merah - ambil isi sahaja
Kelapa - diparut
Serai - diparut (blender)
Bawang merah - dihiris halus
Cuka
Garam
Gula
Serbuk Kari

Cara-caranya:
Bahan A
Gaulkan isi ikan, cuka, garam & gula.
Perapkan selama satu malam.

Bahan B
Gaulkan Bahan A bersama kelapa parut, bawang merah, serai, cuka, garam & serbuk kari (secukup rasa).

Bungkus Bahan B dengan daun pisang.
Bakar.

Setelah masak, bolehlah dihidang dengan nasi panas.
Nyamaaan!

No comments: